Vad hände med tradition?

julgran_02

Foto: Byggfabriken.com

Något som slår mig varje jul är hur allt har förändrats. Inte i alla stugor förstås men i det stora hela. I handeln. Och det verkar ju fungera eftersom det ständigt förändras. Jag pratar om juldekorationer och julpynt. Det går trender inom julpynt och varje år ska man ha en ny färg i granen, ibland är det pasteller, ibland ska den kläs med koppar och nu har det varit poppis med nitar på julgranskulorna. Missförstå mig rätt, alla kan inte gilla klassisk jul och mässing, det är ju jättebra att det dyker upp färger och former för alla.  Men jag talar om traditionen, att plocka fram julpyntet man hade förra året och minnas tidigare jular. När jag var liten så var det alltid samma julgranskulor kompletterat med dagis och skolpynt. Och för att inte tala om min mormors julgran som hade julgranskulor från femtiotalet som var otroligt vackra i glas och en girlang med alla världens flaggor. Det är just den här grejen med att läsa vad man ska ha för julgran i år, det är inte bara julklappar som ska shoppas, massor av mat och julgran. Man ska ha ny stil på julgranen varje år. Nej, för tusan säger jag.

product-zoom

Den ganska nya ljusstaken Gloria från Klong är ju inte helt svår att förutspå. En klassiker redan!

Tips för en hållbar stil på juldekorationer:

  • De flesta har en favoritmetall. Silver, mässing eller kanske koppar. Håll dig till en av dem.
  • Välj klassisk stil som håller år efter år. Det kan vara pråligt eller väldigt enkelt. Välj din stil. Vad tyckte du om med julen när du var liten?
  • Jobba mycket med växter och naturliga material som blommor och gröna växter. Gör julen till en upplevelse av smaker, dofter och känslor.
  • Ljus gör en jättestor skillnad och ljusstakar och andra juldekorationer finns i överflöd på loppisar och Tradera. Eller gör som Weronica med bloggen Living by W som kör klassisk stil och kompletterar med något från Svenskt tenn varje år. Tänk julgranspynt som går att ärva i generationer.

svenskt_tenn_hange_stjarna_liten_massing_1-503393895-rszww1000h1000-83

Stjärna i mässing från Svenskt Tenn. 

953-319-aenglaspel-massing

 953-314-girland-katt

Foto: Byggfabriken

Girlang med söta katter från Byggfabriken. Hela 3 meter lång och passar ju perfekt i barnens rum. Ett änglaspel skapar också fina minnen och som barnen tyckte jag att det var spännande med lite pling. Och för den erfarne så går det ju att plocka bort det som plingar.

3 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *