Min basgarderob – höst 2016

1-9-23159-f16_collection1

Foto: Filippa K

I min garderob har jag vissa saker jag alltid använder och vissa saker jag använder ofta. Ganska så vanligt skulle jag tro. Nu har jag gett mig fanken på att bygga upp en basgarderob och i helgen ska jag rensa och planera vad jag behöver. Planering är ju lika med inga fel köp. Vilket är bra för plånbok och miljö. Och det bästa är såklart att leta upp plagg som är miljövänliga. Jeans är ganska ovanliga att hitta med ekologisk bomull förutom Nudie som har ekologisk bomull i sina jeans. Det mesta av höstgarderoben går ju smidigt över till vår och sommar. De flesta plagg är alltså värda att investera i.

Det är svårt det här med kläder och hållbarhet. Det kan vara tidskrävande, dyrt och framförallt svårt. Jag tycker inte att man ska skämmas över att inte köpa alla plagg i ekologisk bomull, däremot så tycker jag att vi ska sluta handla på impuls och använda plaggen länge. Det är dyrt med bra material, så där kan man tänka om lite. Hellre en tröja varannan månad än fem stycken varje månad, som snart är lite noppriga, skeva och dassiga? Vi behöver bli lite kräsna.

Överdelar:

 • Baslinne. Ett linne i skön kvalitét är ett måste för mig. Jag har nästan alltid ett linne på mig under stickat och tunna plagg som är lite genomskinliga. Ett vitt och minst ett svart är ett måste. Ett naturfärgat är ju också bra om man inte vill att det ska lysa igenom som vitt kan göra.
 • T-shirt. Samma som linne. Det ska vara skön kvalitet. Där är också en vit ett måste och ett mörkt, och då vill jag hellre ha ett i offblack då jag tycker att en svart kan kännas lite ”hård”.
 • En stickad kofta i grått, svart eller marinblått. Absolut inte kortare än lårlängd.
 • En stickad polotröja i vitt som passar perfekt till både blå och mörkare jeans.
 • Stickad tröja med rundhals. Vit och svart.
 • En klassisk skjorta. Jag är inget direkt fan av skjorta men att ha under gillar jag.
 • En collegetröja med snygg text.
 • En snygg kappa i ull. Jag älskar min Filippa K kappa som jag köpte förra året. Klassisk och funkar till allt. Se bild nedan.

71601514904

Foto: Gina Tricot

Underdelar:

 • Ett par jeans. Jag gillar normalhöga jeans och helst i färgen offblack. Ett par blå är också ett måste. Gina tricot har jättemånga fina modeller. Tänk på att ett par jeans kräver 10 000 liter vatten så tänk långsiktigt. Köp få men rätt.
 • Ett par svarta finbyxor modell Loose. Skönare än jeans och får mig att känna mig uppklädd och funkar lika bra till sneakers som till finskor.
 • En kort kjol i gråmelange.

Accessoarer:

 • En svart liten väska i skinn
 • En svart stor väska i skinn
 • En klassisk halsduk
 • Ett par svarta handskar i skinn
 • En mössa

6a07ec5be6d9ee077e8ad56e9b5e7a19

Foto: Filippa K hösten 2015

Material på minuslistan

Akryl i dina stickade plagg gör att de i flesta fall bli noppriga. Akryl tillverkas av plast och släpper därmed av sig små partiklar ut i haven som påverkar djuren i vattnet. Den enda fördelen med akryl? Att det är billigt. Men det väger ju inte upp en noppig tröja? Eller hur?

Nylon/Polyamid, Elastan/Lycra, Polyester och Fleece utvinns också ur plast.

Material på pluslistan

Alla material kan såklart vara negativa skall tilläggas. Viktigt är att djuren behandlas väl, likaså människorna som jobbar med att framställa materialen.

Alpacka, Angora och fårull. 

Lyocell, en fiber som framställs av träd och som är stark och tål många tvättar. Kan ersätta viskos och är ett skonsammare val. Det kan även stå Tencel i dessa plagg.

Skinn ligger lite mitt emellan dessa kategorier. Det absolut vanligaste är att skinn garvas med krom vilket bland annat  är allergiframkallande och som dessutom inte kan brytas ner i naturen. Däremot så kan man så klart köpa skinn som är naturgarvat.

Ekologisk bomull är såklart ingen nyhet. Och såklart ett bra val! Dock ska man komma i håg att alla material på något sätt påverkar naturen oavsett om den är ekologisk eller inte. Det klokast vi kan göra är att planera vad vi köper, tänka långsiktigt och etiskt.

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *