Stil och Ansvar

Stil och Ansvar

Hej!

För ett litet tag sen så blev jag inbjuden till ett event i Stockholm och releasen av Stil och Ansvar. Dessvärre kunde jag inte delta.  Men jag tycker det är otroligt spännande med deras tankesätt och materialen de arbetar med. Jag har såklart kollat igenom shoppen fler än bara en gång och hittat många favoriter! Bland annat en snygg stor väska och en lite mindre.  Jag har valt att låta dem berätta själva för de gör de ju bäst. Så varsågoda att inspireras till en mer hållbar garderob.

1521-product-shot-walids

En ny svensk nätbutik har sett dagens ljus. Stil & Ansvar är grundat av tre kvinnor med ett starkt engagemang att påverka modeindustrin till en högre grad av ansvarstagande. Stil & Ansvar säljer noggrant utvalda väskor och accessoarer som tillverkats på ett hållbart, etiskt och rättvist sätt, utan att göra avkall på varken modegrad eller stilnivå.

– Jag letade själv länge efter riktigt snygga produkter som tillverkats på ett schysst sätt. Insikten om hur svårt det var att hitta gav mig drivkraften att starta nätbutiken, så att fler konsumenter kan hitta rätt, säger Anna Fernmo, initiativtagare till Stil & Ansvar.

Stil & Ansvar är vad det heter och arbetar efter konceptet Slow Fashion. Hållbarhet, design och kvalitet är tre hörnstolpar i verksamheten. Genom hårda krav på leveran­törer och ett transparent produktionsled utmanar Stil & Ansvar såväl modeindustrin som konsumenter till en högre grad av ansvarstagande.

Leverantörerna måste bland annat aktivt sträva mot en mer hållbar modeindustri med ett transparent produktionsled där rättvisa arbetsvillkor med levnadslön och jämställdhet är i fokus. De ska också på ett eller annat sätt arbeta med miljön i åtanke, detta genom att exempelvis arbeta med hållbara material eller genom att klimatkompensera.

miss-moneypenny-o-my-bag

Många av väskorna är tillverkade i hållbara material som kork, älgläder, fiskläder, återvunnet material, ekologiskt läder. Företagens tillverkningstekniker och råvaru­ hantering är en blandning av nya och gamla innovationer. Att göra väskor i fiskläder är t ex en gammal teknik som väckts till liv och som skapar nya förutsättningar för ett litet fisklädergarveri i Finland. Spillmaterial från annan tillverkning, t ex möbler och kläder är ett sätt att ta tillvara på material som annars skulle slängts. Alla dessa initiativ bidrar till att förbättra villkoren för småskaliga företag runt om i världen.

Målet är att kunna erbjuda konsumenterna väskor och accessoarer som designats och tillverkats med stor omsorg och yrkesstolthet – väskor som signalerar stil och medvetenhet och som ska bäras med gott samvete.

– Väskorna vi väljer att ta in är tidlösa modeller som aldrig går ur tiden.
Lite som en kapselgarderob, fast för väskor. Vårt mål är att erbjuda produkter som signalerar stil och medvetenhet, väskor som man kan bära med gott sam­vete. Dessa får gärna gå från en generation till en annan, avslutar Anna Fernmo.

 

Text och bild: Stil och Ansvar

 

Inga Kommentarer
Sommarens sista färger

Sommarens sista färger

sistablommorna

 

naglarrosa

sommaren

I min trädgård börjar en del växter att bli gula och bruna. Mycket är fortfarande grönt såklart men färgerna börjar bli färre. Jag passade på att plocka in det som kanske är årets sista ros, lite lavendel, de sista rosa av rudbeckian. Och så de två sista chokladblommorna. Det blev en liten men väldigt fin bukett. Jag gillar buketter som är operfekta. Lite man tager vad man haver känsla. Både i färg och form. Och nu när jag tänker efter så måste jag plantera mycket mer blommor nästa år så att jag kan få många fler buketter. Om man planerar redan nu hur rabatten ska se ut så finns det bra chanser att fynda i plantskolornas hyllor. Och planterar du nu så hinner växterna göra sig lite hemmastadda innan kylan kommer.

Och så har jag passat på att göra naglarna lite höstfina i en fin rosa färg. Jag brukar inte gilla rosa naglar alls ( eller glitter för den delen) men den här var lite så smutsig hallonsmoothie snygg. Nu återstår bara en frisörtid men jag kan inte bestämma mig för om jag ska bara klippa eller få lite ny färg.

5 personer gillar det här inlägget
1 Kommentar
Nyfiken på Johanna Bradford

Nyfiken på Johanna Bradford

Den här veckans intervju är med Johanna Bradford, även känd som Tant Johanna. Egentligen behövs ingen närmre presentation men om något missat så har Johanna en av Sveriges största inredningsbloggar och är känd för sin eklektiska stil. Mer om Johanna kan läsa på www.johannabradford.se.

Tack Johanna för intervjun!

johanna2-tulpan_kristin_lagerqvist-2686

Vem är du?

Jag heter Johanna Bradford, är 28 år och lever tillsammans med min man Adam, vår hund Hjördis och så väntar vi vårt första barn.

Vad gör du ?
Massor! Jag försörjer mig på att blogga med allt vad det innebär när man har en såpass stor blogg som jag har, jobba som PR-konsult på en kommunikationsbyrå samt frilansa som stylist. I den ordningen. Sedan driver jag Frukostfolket ihop med Hanna Stefansson och har ständigt nya idéer som jag vill förverkliga.

Hur bor du?

Just nu bor jag i ett hus i Göteborg men i vanlig ordning är vi påväg mot nästa boende. Både jag och min man är lite skadade när det gäller att bo, vi tycker att det är så roligt att renovera och fixa och har väl inte hittat hem än så då ser vi chansen i att göra en så kallad bostadskarriär och säljer när vi är helt klara med våra projekt. Nu väntar en helt underbar 20-tals lägenhet inne i stan med munblåsta fönster, bevarade golv och serveringsgång. Längtar! Dock är det inget renoveringsobjekt och så väntar vi ju barn så det kommer nog bli en hel del annat att stå i så där kanske vi stannar något längre än vad vi har gjort i våra tidigare boenden. Vi får se.

johanna-bradford_kristin_lagerqvist-2416-1024x683

Hur startar du din dag?

Med en rejäl frukost och en kopp kaffe. Jag skummar igenom morgontidningen och har Nyhetsmorgon på i bakgrunden.

Skogen, havet eller stan?
För mig är det kontrasterna som gör livet. Jag älskar och behöver både skogen, havet och stan.

Sommar, vinter höst eller vår?

Haha, samma här. Jag är så glad över att vi har årstider här i Sverige

Om du fick klä dig i max 3 modeföretags kläder/skor resten av ditt liv, vad skulle du välja?

Rodebjer, Ganni och Filippa K. Och så Vans förstås.

Om du fick ta med dig max 3 saker till en öde ö, vad skulle du välja?

Min man, min hund och så en iphone med obegränsat batteri så att jag kunde hålla kontakten med nära och kära.

johanna-bradford_kristin_lagerqvist-2436

Vilka är de tre filmer eller serier som alla måste se?

Jag är helt kass på att se på serier. Det måste antingen vara riktigt spännande eller jätte vackra miljöer för att jag ska fastna.. Jag älskade Bron, vi kollade så intensivt att jag kom på mig själv att jag pratade som Saga Norén. Haha 🙂 Sedan tycker jag att Downton Abbey är härlig för att det är så vackra miljöer, maffiga klänningar och väldigt långt ifrån min egna vardag. En film som jag kan se om och om igen är Notting Hill, tycker att den är så mysig.

Om du fick leva i en tv-serie, vilken skulle du välja?

Downton Abbey! Har alltid velat prova på hur det var att leva under den tidsepoken.

Vilka tre låtar/artister/grupper bör man lyssna på?

Tre bara? Okej. Daniel Norgren, Van Morrison och First Aid Kit.

Ett land som inspirerar dig?

Sverige! För vår natur, årstiderna och maten.

En liten weekend är aldrig fel, vart vill du åka? Och med vem?

Till Paris med min man.

johannabradford_lordag6feb_2

Bästa inredningsfynd?

Alla fina gamla ärvda möbler vi har. Både från min och min mans sida.

Ett mysigt ställe som man kan besöka där du växte upp eller där du bor nu?

Jag kan varmt rekommendera Göteborgs södra skärgård som man enkelt tar sig till med färja. Sedan är ett besök på Forssén & Öberg aldrig fel.

Vilken är den svåraste inredningsprylen att köpa?

Belysning, den belysning jag faller är oftast så himla dyr. Men det är å andra sidan bra, då behöver man spara ihop och hinner verkligen fundera över köpet. Jag gillar inte slit och släng.

Vilken inredningspryl kan du inte sluta köpa trots att det är fullt hemma?

Jag har blivit så mycket bättre på det där. Förr köpte jag mycket mer än vad jag gör nu, kunde inte gå tomhänt från en loppis men nu tänker jag verkligen till innan jag köper något och har inte alls samma behov av nya prylar. Men hade du frågat mig för några år sedan skulle det vara glasvaser och udda assietter.

Vilket är ditt bästa ekologiska tips?

Ät mat efter säsong och fundera en extra gång innan du köper nytt.

tantjohanna_bullbak4

Hur är en perfekt helg för dig?

Det kan se lite olika ut, jag behöver verkligen kontraster och skulle bli tokig om varje helg såg likadan ut. Det enda som är ett måste är fredagsräkorna. Så länge jag kan minnas har vi ätit räkor och massa goda tillbehör till middag på fredag kväll. Perfekt när man är trött efter en arbetsvecka och inte orkar laga mat, men ändå vill ha lite festlig stämning. Varken jag eller min man är så bra på att planera så planerna för helgen är nästan alltid obefintliga. Är det fint väder gillar jag att åka upp till vårt lantställe och spendera helgen där helt utan planer. Åka båt, bada, träffa kompisar som har hus i samma område, äta god mat, läsa, greja med något som behövs göras med trädgården och huset, ta en SUP-tur och ta långa promenader med hunden.

Är vi kvar hemma brukar vi äta frukost länge, både lördag och söndag. Vi köper massor av gott bröd och kardemummabullar från bageriet, kanske går vi en sväng på stan, tar en långpromenad vid havet med hunden, går ut och käkar på lördagskvällen. På söndagar gillar jag att baka något smarrig och laga en riktig söndagsmiddag som gärna äts tillsammans med ett gäng kompisar. Sedan älskar jag att kolla på beck eller wallander innan det är dags att gå och lägga sig. Mest för att det är så mysigt med en återkommande rutin.

Foto: 1,2 och 3 av Kristin Lagerqvist. 4 och 5 av Johanna Bradford.

6 personer gillar det här inlägget
Inga Kommentarer